luni, 28 iulie 2008

… începurăm bine

Începu campionatul. Trist. Spectacolul fotbalistic stricat de o comisie bucureşteană. Stătură oltenii trei luni fără Craiova. Eram toţi pregătiţi să umplem tribunele micului stadion din Parcul Romanescu. E ora 18, pornesc televizorul şi mă uit la scaunele goale. Totuşi, pe fiecare scaun şi chiar pe scări, printre rânduri văd mii de suflete de olteni şi am convingerea că şi băieţii simt asta. Nu vor fi singuri niciodată.

Pătrunde primul unsprezece al Craiovei: Mircea Bornescu - Ovidiu Dănănae, Valerică Găman, Josh Mitchell, Joshua Rose - Dorel Stoica, Andrei Prepeliţă, Cosmin Gângioveanu, Julius Wobay - Michael Baird şi Florin Costea. Pe banca de rezerve se află: Silviu Lung jr, Radu Barbu, Sorin Buşu, Ştefan Bărboianu, Dragoş Firţulescu, Dan Gogoşoiu şi Mihai Dina.

Meciul începe pe o firavă dominare a ieşenilor, cu un şut slab al lui Bâlbă pe lângă poarta lui Bornescu în minutul 2 şi o preluare cu mâna a lui Miclea în careul de 16 metri oltean, după o bâlbâială a lui Dănănae (min.6). Peste alte 10 minute se desfăşoară singura fază notabilă a moldovenilor în prima repriză. Centrare a lui Cr. Bratu de pe partea dreaptă, Miclea prelungeşte cu capul în 16 metri şi Milea cade în careu în urma unui contact fizic mai bărbătesc cu Valerică Găman. Pun mâna la inimă şi ascult. Doamne ce greu trec secundele. Nu se aude nici-un fluier. Scăpăm.

Cam asta fu tot ce făcu Poli Iaşi în prima repriză. În minutul 21, Dorel îl lansează cu o minge lungă pe partea dreaptă pe Wobay, care combină scurt cu Dănănae; mingea revine la leonez care centrează în careul de 16 metri şi Baird deviază cu capul în braţele portarului Brăneţ.

Se porniră oltenii. Wobay driblează pe primul, driblează doi, driblează trei, driblează tot ce-i iese în cale şi în minutul 31 nu poate fi oprit decît prin fault de Bersnjak, care primeşte cartonaş galben. Urmează lovitură liberă de la vreo 25 metri executată în zid de către căpitanul Dorel Stoica. Apoi, în minutul 34, un şut puternic din afara careului al australianului Michael Baird, care trece puţin pe lîngă bara din dreapta porţii lui Brăneţ. Degajare din colţul careului de 6 metri, recuperăm şi urcăm din nou pe ei. Centrare a lui Gângioveanu de pe partea stângă şi reluare de fineţe a lui Florin Costea spre vinclul porţii. Din păcate mingea este respinsă în corner de parada portarului ieşean.

Minutul 40, schimbăm partea. Combinaţie Wobay – Dănănae, centrare în careu, şut Baird din 12 – 13 metri, Brăneţ respinge în faţă şi inexplicabil Costea şutează din 6 metri peste poartă. Se termină prima repriză după o totală dominare a oltenilor. Doar golul lipseşte. Cum aş caracteriza echipa Craiovei după primele 45 minute: siguranţă (Bornescu, Mitchell, Găman), avânt (Dănănae, Rose), coordonare (Stoica, Prepeliţă), luptă (Baird), fineţe (Wobay, Gângioveanu, Costea).

Repriza a doua începe cu o firavă acţiune ieşeană. Miclea preia pe partea stângă, pătrunde în 16 metri, îl driblează pe Dănănae şi pasează o minge care se scurge prin faţa porţii în aut de poartă. Luăm mingea şi pornim din nou. Acelaşi Wobay, dribling şi sut de la 25 metri, milimetric pe lângă poarta lui Brăneţ. Nu trece un minut şi Prepeliţă centrează de pe partea stângă în careul de 16 metri. Mingea ajunge la Wobay care preia pe piept şi face “o nu ştiu cum să o numesc” (băiatul ăsta e brazilian), uitând fundaşul ieşean în urma sa. Pasă la Costea. Preluare a acestuia. O secundă. Două. Trei. De ce nu şutează. În sfârşit se hotărăşte. Şut. Dar prea târziu. Mingea loveşte într-unul din cei trei fundaşi care se aruncaseră la sacrificiu în calea mingii pe care scria GOL”.

Nu-i nimic. O luăm de la capăt. Joc colectiv al Craiovei, mingea ajunge la Rose, pătrundere în careu, pasă la Baird, care din drob fără preluare şutează violent la întretăierea barelor porţii lui Brăneţ. Nu se poate. E chiar ghinion. Nici nu mai ştiu a câta ratare este. Tremur tot şi trebuie să îi suport şi pe cei doi comentatori ai meciului, care nu ştiu cum ajung la concluzia că este “un joc al clasei medii a campionatului”. Sincer şi fără răutate mă întreb la ce se uită cei doi. E clar, la turul Franţei.

În minutul 58 al partidei Baird pasează pe culoar către Wobay, care deşi este surprins în poziţie de ofsaid şutează mingea în bara din stânga porţii. Astfel încasăm singurul cartonaş galben. Peste alte două minute se efectuează prima schimbare. Iese Costea, la care a fost vizibilă lipsa pregătirii de vară şi intră Mihai Dina.

Se face minutul 62. Sătul de pase către vârfurile echipei, Prepeliţă ia o minge pe cont propriu şi pătrunde de unul singur din linia a doua. Trece în viteză de doi fundaşi ieşeni pe un culoar văzut numai de el şi rămâne singur cu portarul. Şut plasat în stânga portarului şi GOOOOOOOOOOOL.

În sfârşit 1 – 0. Deşi scorul ne este favorabil, coordonatele meciului nu se schimbă. Iaşiul se apără. Craiova construieşte. Nu pot decat să mă bucur. Deşi tineri, conduşi de pe bancă de Nicolo Napoli, jucătorii Ştiinţei ştiu să gestioneze jocul tot în favoarea lor.

Vine şi minutul 65 cu un alt ghinion. Contact fizic între Prepeliţă şi Bâlbă şi în urma unei lovituri în zona cervicală, jucătorul nostru este scos pe targă de pe teren şi transportat de urgenţă la spital. Să sperăm că nu este foarte grav. În locul său pătrunde pe teren Ştefan Bărboianu; o altă inspiraţie a antrenorului nostru.

În minutul 71, pe fondul dominării oltene, se petrece şi singura ocazie de gol a echipei moldave. Lovitură liberă de la 25 metri, şut al lui Sburlea prin zidul făcut de băieţii noştri şi Bornescu respinge în faţă cu piciorul. Nu pot să nu remarc ceva. Mă uit la portarul nostru. Poartă un echipament negru şi pe piept, în stânga, lângă inimă, are stema Craiovei. Doamne, câtă istorie poartă leul alb de pe pieptul lui Bornescu!

Dar să revenim pe gazon. În minutul 84 are loc şi ultima schimbare. Julius Wobay este înlocuit de noul Luţu al Craiovei – Dragoş Firţulescu. Imediat după efectuarea schimbării, Dorel Stoica mai execută o lovitură liberă de la vreo 20 metri tot în zidul ieşean. Asta e. Azi nu prea i-au ieşit astfel de execuţii.

Dar vine şi minutul 87. Gângioveanu aruncă de la marginea terenului până în careul de 16 metri, mingea ajunge la Firţulescu care şutează în unul din fundaşii ieşeni şi deviază la Ştefan Bărboianu. Şut din 10 metri, fără preluare şi în dreapta portarului. Mingea se opreşte în plasa porţii lui Brăneţ. 2 – 0 şi meciul se încheie cu un scor prea mic pentru cum a evoluat jocul pe teren.

După meci vin şi ştirile sportive care îmi aduc o altă bucurie. Cei 20.000 de suporteri olteni au fost înlocuiţi în tribune de marele suflet al Olteniei, Gică Craioveanu, care a venit în mod special la debutul Craiovei în actualul sezon. Apoi îl văd şi pe patronul Adrian Mititelu pe holurile spitalului din Craiova, trist şi îngândurat, aşteptând concluziile doctorilor în ce priveşte lovitura primită de Andrei Prepeliţă. De mult aşteptam asta. În sfârşit, Universitatea Craiova este din nou o mare familie: jucători, antrenori, patron, suporteri, brigăzi şi tot ce mişcă în Oltenia.

Suntem olteni şi suntem cu adevărat “cei mai buni dintre români”.

Alin B.